Jeg bevæger mig mere og mere i retningen af at tage bedre valg, når jeg kan. En del af det er at gøre min makeuprutine vegansk – noget jeg har drømt om længe. Jeg må indrømme, at der er LANG vej, da jeg stadig befinder mig på stadiet ”det her er næsten umuligt” – jeg elsker jo så mange produkter og da især rød læbestift. Men! Mine ytringer har åbenbart inspireret en del af menneskerne i mit liv, og jeg får derfor flere kommentarer om, hvilket vegansk makeup, jeg bruger. Sandheden er, at jeg ikke bruger så meget endnu, men det har inspireret mig til at lave dette indlæg, der nærmest kan fungere som en oversigt over mærker, der enten er helt veganske eller i hvert fald har nogle veganske produkter. Jeg oplister ikke alle veganske produkter, for så ville indlægget blive uendeligt langt, men med indlægget her har man noget at gå ud fra. Mit udgangspunkt har jeg taget i kendte mærker eller mærker, som vi før har omtalt.
Som en lille disclaimer vil jeg sige, at jeg er klar over, at et mærke for at være vegansk (herunder cruelty-free) ikke må sælges i Kina, hvor test på dyr er lovpligtigt. Derfor giver det måske også ringe mening at dele mærker, hvor nogle produkter er veganske, mens andre ikke er. Hertil vil jeg sige, at man må gøre op med sig selv, hvor man trækker grænsen, og hvad man vil acceptere. Jeg har forsøgt at favne bredt ved at medtage vegansk-mærkede produkter, selvom veganske produkter og mærker i nogle tilfælde kan være ejet af større, ikke-veganske mærker. Det kan I læse lidt mere om her. Når det kommer til internationalt tilgængelige mærker, kan jeg også anbefale EthicalElephant, der stiller det meget sort på hvidt op og tager højde for alle led i processen, men de misser så de kendte mærker, der lancerer veganske produkter eller serier uafhængigt af resten af mærkets produkter.
Hudpleje
Det er nok denne kategori, jeg har været mest skeptisk i forhold til. Jeg har en idé om, at veganske produkter er kedelige og uden gode ingredienser, men den må jeg vist hellere pakke væk nu, for det viser sig, at følgende mærker enten er helt eller delvist veganske – og så er de jo nemme at få fingre i på det danske marked.
De helt veganske:
Aesop
JorgObé
Love Beauty and Planet
Pai
Skyn Iceland
Dem der har lanceret nogle veganske produkter:
Algenist
Clarins
ECooking
Ole Henriksen
Weleda
Kropspleje
Her har jeg allerede gjort nogle skift, og da kropspleje for mig ikke betyder ligeså meget som min hudpleje, har det faktisk ikke været svært. Jeg har ikke samme kræsenhed og krav til ingredienserne, når bare produkterne gør det, de skal.
De helt veganske:
Aesop
Love Beauty and Planet
N.A.E.
Dem der har lanceret nogle veganske produkter:
Coola
The Body Shop
Hårpleje
Det her er endnu et punkt, hvor jeg faktisk ikke tror, det vil gøre mig så meget, at skifte til noget, der er vegansk, når bare jeg har overblikket over, hvad jeg skal skifte til.
De helt veganske:
Aesop
Love Beauty and Planet
Trines Wardrobe (hun har relanceret sine produkter, så de er veganske)
Dem der har lanceret nogle veganske produkter:
Garnier
Matas striber (Deres kendte luksus shampoo lanceres i en vegansk udgave)
Maui (måske er alle produkter veganske – det er svært at afgøre)
Stuhr
Makeup
Her er der virkelig massere at gribe fat i. Mange mærker ejes af L’Oréal, som forhandles i Kina, og derfor er det heller ikke helt transparant, hvad der er vegansk, og hvad der måske under tæppet ikke er det. Hermed en opfordring til selv at undersøge nærmere.
De helt veganske:
ECO Tools
ELF
Jane Iredale
MILK
Dem der har lanceret nogle veganske produkter:
Bare Minerals
Benecos
Charlotte Tilbury
Gosh
Hourglass (stræber efter at være 100% vegansk i 2020)
Idun Minerals
Kat Von D (stræber efter at være 100% vegansk i 2020)
Milani
NYX
Tarte
The Balm
Youngblood (overvejende vegansk)