Jeg gruer altid lidt for at skrive denne slags indlæg, for jeg vil nødig spille hellig eller have skyld for at pådutte andre, hvad der er rigtigt og forkert. Omvendt ved de fleste nok også, at jeg prøver at blive en mere bevidst forbruger, og jeg har sat mig et mål om at prøve mere vegansk beauty. Om det gør mig bevidst eller ej, skal vi ikke diskutere. Hvis du synes, det er interessant, kan du læse med her og se, hvilke ingredienser du skal undgå for at købe vegansk beauty. Jeg garanterer ikke, at jeg har nævnt alle animalske ingredienser, men jeg har gjort et forsøg! Husk også at jeg ikke er naturvidenskabeligt uddannet, så udover hvad jeg kan google mig til, er jeg ret lost. Det betyder, at nogle af dem kan have andre navne eller kemiske formler.

Cera Alba

Denne ingrediens er bivoks i forklædning. Som jeg tror, I er bekendte med, bruges det ofte i balms og voksprodukter.

Elastin

Elastin er det, der gør huden elastisk. Man mister elastin i kroppen, når man ældes, og derfor tilsættes det ofte til anti-age produkter. Det stammer fra muskler og blodårer i dyr.

Glycerin

Denne er virkelig populær og bruges i en bred vifte af produkter. Samtidig er den også lidt tricky, fordi den kan være animalsk og vegansk. En er dyrefedt, og en anden er vegetabilsk fedt fra for eksempel kokos.

Guanin

Jeg har fundet to slags guanin. Én der udskilles fra edderkopper og én der udskilles fra fisk. Den fra fisk udvindes ved at skrabe skæl af fisk, som kan bruges til at lave glitter til makeup.

Honning

Som I nok ved, stammer honning også fra bier. Honning bruges bl.a. i cremer.

Karmin

Denne har jeg vist nævnt på bloggen før, for det er den ingrediens, der giver bl.a. makeup en rød farve. Farven stammer fra biller, der bliver knust til pulver.

Kasein

Denne er også tricky idet den både findes animalsk og vegansk. Der er tale om et protein, der enten kan findes i komælk eller plantemælk og bruges i flere forskellige produkter.

Keratin

Keratin er et protein, der anvendes i negle- og hårprodukter. Det stammer ofte fra hår og horn på dyr, men det kan også findes plantebaseret fra soya.

Kollagen

Denne tror jeg, vi alle kender, da meget hudpleje er baseret på kollagen. Det er kendt for at have virkelig gode anti-age virkninger, fordi det trænger så nemt ind i huden. Grunden hertil er formodentlig, at kollagen ofte stammer fra dyreknogler og hud, men det kan også findes plantebaseret.

Lanolin

Denne ingrediens er populær i salver, sæber og cremer. Det er et fedtstof, der udskilles fra blandt andre fårs hårsække.

Oliesyre

Denne kan også findes plantebaseret, idet den både kan findes i dyrefedt og i plantefedt. Ingrediensen findes typisk i sæbe, creme og makeup.

Shellak

Jeg behøver vel knap nok at nævne, at denne ingrediens blandt andet findes i neglelak. Den udvindes fra skjoldlus.

Squalane

Jeg er stødt på denne, og har helt ærligt lidt svært ved at finde ud af, om den nu virkelig også anvendes i sin animalske form. Den veganske form er et fedtstof, der ofte kommer fra oliven, mens den animalske version stammer fra haj lever. De produkter, jeg har kunne finde, har alle indeholdt den veganske variant, så jeg ved ikke, hvor brugt det andet er, men det skulle eftersigende kunne findes i læbe balm.

Stearinsyre

Modsat hvad man skulle tro, så stammer den syre faktisk fra grise-, ko- og gedemaver. Den bruges i deodoranter og cremer.

Jeg kan anbefale jer at læse denne artikel fra Matas. Den er virkelig god og informationsrig, hvis man er nysgerrig.