Inden jeg skulle skrive dette indlæg, var jeg slet ikke klar over, at fænomenet havde et navn, men det har det altså. I dag skal det handle om ”the pink tax” – altså den lyserøde skat. Det er navnet, der dækker over, at det er dyrere at være kvinde, fordi vi betaler mere for de samme produkter. Jeg har set med egne øjne, at det er tilfældet mange steder i udlandet – særligt i USA er det helt slemt – men jeg har længe gået og spekuleret over, om det også eksisterer i Danmark, og hvis det gør, om der så er en god grund hertil. Jeg har f.eks. ikke noget imod at betale ekstra for engangsskrabere i lyserød, hvis de indeholder noget ekstra godt for min hud, som de blå ikke indeholder. Er det derimod kun farven, jeg betaler for, så køber jeg de blå fremover. Er der en grund til, det koster mere at blive klippet som kvinde end som mand? Også selvom man som kvinde har kort hår, eller man som mand har langt hår.
En hurtig Google søgning gav tusinde af resultater verden over, men der er næsten intet at finde om Danmark, og jeg spekulerer på, om det skyldes, at fænomenet ikke finder sted her, eller om vi danske kvinder måske er mere tolerante? Jeg vil undersøge, om fænomenet eksisterer i Danmark, og det vil jeg gøre, ved at fokusere på nogle af de produkter, som har en heftig prisforskel i andre lande; deodorant, shower gel, barberskum og barberskrabere. Jeg vil også kort komme ind på prisforskellene ved frisøren. Det siges, at problemet er at finde i hele vores forbrug – tøj, sko, tasker, legetøj, kosmetik, personlig pleje osv., men jeg vil altså udelukkende fokusere på personlig pleje, da det her jo er en beautyblog.
Deodorant
Her har jeg undersøgt nogle tilfældige deodoranter fra Nivea, Sanex og Rexona uden noget sindsoprivende resultat. Alle deodoranterne koster det samme til kvinder, som de gør til mænd. Det gælder, hvad end der er tale om spray eller roll-on. Matas’ stribede deodoranter kan man til både mænd og kvinder købe deodoranter i 50 ml roll-on form. De til kvinder (forskellige dufte) koster 25 kr., mens de til mænd koster 40 kr. For at få et lidt mere realistisk billede besluttede jeg mig for også at undersøge nogle lidt dyrere mærker, som jeg ved laver populære deodoranter til både mænd og kvinder. Her var svaret faktisk overraskende. Hos Matas koster 75 ml. roll-on fra Biotherm til kvinder 100 kr., mens den eneste roll-on til mænd koster 175 kr. De forhandler også deosticks til mænd, som alle indeholder 50 ml. og koster 175 kr. Nuxe laver også populære deodoranter til både mænd og kvinder. Matas sælger dem i sampakningerne á 2x 50 ml. Pakken til kvinder koster 150 kr., mens pakken til mænd koster 157,50 kr. Jeg tænkte, at mænds sved måske lugter mere end kvinders og derfor kræver nogle kraftigere stoffer at kamuflere, men det er ikke tilfældet. Svedlugten kommer nemlig fra de bakterier, der udskilles af kroppen, når vi sveder, og derfor lugter vi alle forskelligt, da vores bakterier er forskellige.
Shower gel
Da jeg undersøgte, shower gels var tendensen den samme. De ”billige” mærker som Nivea og Palmolive sælger deres produkter til samme pris for mænd og kvinder, mens de dyrere mærker som Biotherm, Clinique, Nuxe og Raunsborg har en markant forskel fra mænd til kvinder, men mændenes er altid dyrere end kvindernes. Det skal dog også siges, at mændenes shower gels ofte er ”hair and body shampoo” – altså beregnet til både hår og krop – mens kvindernes kun er beregnet til kroppen. Jeg tænker, det godt kan påvirke prisen en smule.
Barbergel
Det var faktisk ikke helt nemt at sammenligne barbergel, fordi der findes langt flere til mænd, end der gør til kvinder. Det lykkedes mig dog at finde en gel fra både Gillette og Matas Striber. Den stribede fra Matas koster 50 kr. for 200 ml til mænd, mens samme mængde koster 40 kr. for kvinder. Jeg kan ikke, udover indpakningen, se, hvad forskellen på de to skulle være. Overraskende var prisen hos Gillette den samme for både mænd og kvinder, og det er ellers en af de helt store syndere i udlandet.
Barberskrabere og hårfjerningscreme
Det her er kategorien, som jeg virkelig har glædet mig til, for hold nu op barbering af armhuler, ben og alt midtimellem løber op, og jeg synes tit, min kæreste slipper af sted med at betale mindre end jeg. Det er en svær kategori at sammenligne priser i, fordi skraberne hedder noget forskelligt til mænd og kvinder, og Gillette er stort set ene om markedet.
Først kiggede jeg på engangsskrabere. En pakke med 4 skrabere fra 3. generation koster 25 kr. for mænd, mens de løber op i 50 kr. for kvinder. Udover de flotte lyserøde håndtag og forskelligfarvede hoveder på kvindernes, er der ingen læselig forskel på de to produkter. Begge har bevægeligt hoved og en fugtgivende strimmel for at sikre skånsom og glat barbering. Derefter kiggede jeg på en pakke med 4 barberhoveder, hvor hvert hoved har 5 barberblade. Mændenes koster da 135 kr., mens kvindernes løber op i 150 kr. Den eneste forskel (udover farverne) er, at kvindernes beskrives som ”bare perfekt til følsom hud,” men det er ikke angivet, hvad det er, der gør, at de er bedre til følsom hud. Det sidste produkt fra Gillette var en pakke med 8 barberhoveder, og der valgte jeg bare at holde den mest fancy og dyreste af mændenes op mod den mest fancy og dyreste af kvindernes. Mændenes koster 159 kr., mens kvindernes koster 225 kr. Jeg kan ikke se, hvad der begrunder denne prisforskel. Selvfølgelig har de to køn forskellige behov ift. barbering, men om man barberer rundt om hagen eller anklen, kan vel komme ud på et. Jeg kiggede også på en hårfjerningscreme fra Veet, som kostede 100 kr. til både mænd og kvinder.
Prisforskelle ved frisøren
Den her er svær, for der er mange faktorer, der spiller ind. Det er f.eks. mere tidskrævende at klippe en kvinde med langt krøllet hår, end det er at maskinklippe en mand med 5 mm hår. Diskussionen bliver dog interessant, når vi falder lidt uden for normen. En mand der har hår til ned over ørene betaler nemlig ofte mindre end en kvinde, der har kort page til ned over ørene – hvorfor? Spørgsmålet er behandlet ved de danske domstole, som har nået frem til, at en dameklip – uanset længde – er mere tidskrævende og kræver flere produkter og teknikker, hvorfor den helt retfærdigt kan være dyrere. Samtidig slog de også fast, at en frisør ikke må nægte en kvinde at købe en herreklipning, bare fordi hun er kvinde – det er nemlig diskrimination og i strid med Ligebehandlingsloven. Jeg ved ikke, hvor mange kvinder, der ordret ville gå ind og bede om en herreklipning, men hvis man er utilfreds med prisforskellen, kan man jo prøve.
Jeg håber, indlægget her har givet lidt at tænke over. Det har det i hvert fald for mig. Jeg vil fortsat bruge kønsneutrale barberblade og –skrabere fra Barberklingen, men jeg kunne også være fristet til at teste Gillettes til mænd bare for sjov. Jeg tror dog generelt set ikke, at vi kvinder i Danmark har noget at brokke os over. Nogle ting er dyrere til mænd end kvinder og omvendt, men mon ikke det kommer ud på et? At vi kvinder så vælger at barbere os mere end mænd eller gå med makeup, dybderense huden og hvad ved jeg, det må være for egen regning. Vi har tilmed et langt større udvalg, når vi står i Matas og skal vælge produkter, og det vil vi vel heller ikke opgive?