For nogle uger siden krøb jeg til korset og indrømmede nogle af mine dårlige beautyvaner, og det var ligesom det spark bagi, jeg behøvede for at komme i gang med at ændre nogle af dem – særligt neglebideriet har været i fokus. I dette samt indlægget næste søndag vil jeg gennemgå hele min neglehistorie, hvornår jeg startede, hvorfor jeg vil stoppe, hvordan jeg har forsøgt at stoppe, min motivation og hvilke produkter, der kan hjælpe. I dag vil jeg starte med min ”historie” og min motivation, da det ikke nytter noget at snakke hjælpeprodukter, hvis motivationen ikke er 100% på plads, for så hjælper de nemlig ikke.

Jeg ved faktisk ikke, hvornår jeg startede, for det er en vane, jeg altid har haft. Det betyder også, at jeg er stoppet flere gange før, og derigennem har jeg samlet mig nogle erfaringer. Først skal du være mentalt klar til at stoppe. Jeg har flere gange sat mig for at stoppe, men egentlig ikke mentalt håndhævet det over for mig selv, og så holder det jo ikke. Du skal virkelig være klar til at gøre en indsats og konstant minde dig selv om, at du ikke må. Når først du er mentalt klar, så er det også min erfaring, at du har behov for færre hjælpemidler (falske negle og den slags) undervejs. En del af det at blive mentalt klar har for mig også betydet at finde roden til problemet og simpelthen angribe den. Hvis du altid bider negle, når du keder dig eller er stresset så gør en indsats for at undgå at komme i de situationer – hav noget andet mellem hænderne, som du kan pille ved, tyg tyggegummi eller den slags.

Derudover har det også hjulpet mig at tænke på min motivation for at stoppe. Da jeg var yngre ville jeg bare gerne have lange negle, så jeg kunne gå med neglelak, og det vil jeg selvfølgelig gerne kunne i dag også, men min største motivation har denne gang været, at jeg har nået en alder, hvor mange vigtige førstehåndsindtryk skal gives inden for en overkommelig fremtid. Jeg er jurastuderende, og selvom jeg godt ved, at grimme negle ikke er afgørende for faget, så syner grimme negle bare af mangel på disciplin, og det er ikke det signal, jeg ønsker at sende. Jeg arbejder også i en brillebutik, hvor vi har med mange små skruer og den slags at gøre, og der er ikke noget mere nervepirrende, end når kunderne kigger mig over skulderen og kan se mine negle, mens jeg fikser deres briller. Hvis jeg skal være ærlig, så er denne motivation så stærk, at jeg denne gang er stoppet kun ved hjælp af det.

Nå, når først du så har sat dig for at stoppe – for alvor – så skal du væk fra belønningerne ”bare en negl”, for det holder altså ikke. Når først du bider en negl, så har du brudt det mentale bånd, der siger, at du ikke må. De gode belønninger er dog okay. Her tænker jeg på, at købe den dyre, flotte neglelak eller få en rigtig manicure, når du står med lange negle i sidste ende. Til sidst vil jeg sige, at det er okay at falde i. Man kan ikke altid planlægge alt, og nogle gange falder man i uden at tænke over det. Det vigtige er så, hvordan du reagerer, når du bliver opmærksom. Yngre jeg har haft en tendens til at sige, ”nå, det var det.” og fortsætte med at bide, men denne gang må det ikke ske. Bare fordi du er kommet til at bide én negl, så har du jo stadig ni flotte negle, og det bør da være motivation nok til at få den sidste til at vokse ud igen, ikke?

Jeg er også tit faldet i, fordi mine negle er flækket eller knækket, og det vil jeg også undgå denne gang. Det er ikke noget, jeg før har været så optaget af, men det er jo klart, at hvis dine lange negle skal holde på lang sigt, så er du nødt til at pleje dem – især hvis de har været meget nedbidte, da neglene så for de flestes vedkommende vil være beskadigede. Her har jeg jo af gode grunde ikke gjort mig nogle erfaringer endnu, men de kommer, og så skal jeg nok dele dem med jer.