I dag skal det handle om (skønheds)søvn. Det er måske ikke umiddelbart det mest beauty-agtige indlæg, vi nogensinde har lavet og så alligevel … Søvn er nemlig vigtigt både for at undgå at banke hovedet ned i skålen med havregryn om morgenen, for at undgå at lave små dumme ting (som i mandags hvor jeg smed en skål i skraldespanden og først fandt den der igen om aftenen), for at have energi til dagen men faktisk også for vores indre velvære, vores hud, vores hår og vores udstråling (det er jo ikke fedt at se træt ud, vel?).

 Min sovemaske er købt i Hunkemøller – de kan dog købes mange forskellige steder og kan hjælpe med at blokere for lyset, særligt her om sommeren hvor der kan komme ekstra meget naturligt lys ind i soveværelset. 

 

Hvorfor er søvn vigtigt?

Søvn er for kroppen, hvad en weekend er for sjælen – eller noget i den dur i hvert fald. Vi kender alle sammen til det der med at være udmattede fredag morgen, og den 8-timers arbejdsdag inden weekenden virker helt uoverskuelig, for vi har brug for weekend. Vi er trætte i hovederne – det er i weekenden, vi lader op.  Det gør vi også, når vi sover. Det er der, kroppen restituerer. Søvnen er vigtig i beautyøjemed, fordi der i kroppen frigives en række hormoner, mens vi sover. Sover vi for lidt, frigives der et stresshormon, som bevirker, at huden bliver dårligere til at ånde, så huden bliver tør, ligesom det nedbryder protein i huden, der gør, at huden kommer til at se ”grå” og kedelig ud. Over længere tid kan det påvirke hudens elasticitet, så den ældes hurtigere. Det samme hormon, kortisol, kan forårsage forøget hårtab, fordi kroppen narres til at tro, at den er stresset, hvis ikke vi sover. Er I stadig i tvivl om, om søvn er vigtigt? Det er selvfølgelig ikke noget, der sker på én nat, fordi du har sovet dårligt – jo, du ser måske træt ud den følgende dag, men det er altså ikke permanent. Det kan det dog blive, hvis det bliver en vane altid at sove for lidt.

Det varierer fra person til person, hvor meget søvn man skal have, men hvis du altid er træt eller får mindre end 6 timer hver nat, så er det ikke gode tegn. Det skyldes, at de gode hormoner frigives løbende over natten, og nogle af dem frigives altså først, når vi har sovet i 5 timer, så man får ikke det optimale udbytte, hvis man hver morgen står op efter kun 6 timers søvn. Vi har nok alle hørt den gyldne regel om 8 timer, og jeg har forsøgt at sætte mig lidt ind i, hvorfor man siger, vi skal sove i 8 timer. Så vidt jeg har kunnet forstå skyldes det, at ét hormon frigives inden for de første tre timer – et hormon der bevarer hudens elasticitet, så den ikke ældes for hurtigt. Dernæst frigives der et nyt hormon de følgende to timer, som beskytter huden og gør den modstandsdygtig. I de sidste tre timer reduceres kortisol-hormonet, ligesom det er der, vi slapper mest af, og mangel på de sidste tre timers søvn burde derfor kunne ses, når vi vågner for tidligt.

 

Tips til en bedre søvn

Der er rigtig mange tips derude til en bedre søvn, og jeg har næsten prøvet dem alle. Nogle mener, du skal motionere lige inden sengetid, andre mener, du skal motionere nogle timer inden. Nogle mener, du skal sove i silkesengetøj, mens andre mener, du skal sove uden noget. Nogle mener, der ikke må være spejle i soveværelset, mens andre mener, det ikke gør nogen forskel. Nogle mener, du skal ligge højt med hovedet, andre mener, du kun må sove med én pude.

Jeg vil sige, at det handler om at kende sig selv bedst. Jeg kan f.eks. ikke sove i silkesengetøj – jeg skøjter jo rundt! Mit sengetøj skal være helt hvidt og gerne bomuld, så det forstyrrer mig mindst muligt. For mig gør det ingen forskel, om jeg sætter spejlet ind i stuen natten over. Nogle nætter sover jeg med fire puder, andre nætter sover jeg med én eller slet ingen. Jeg kan bedst lide at sove køligt, men jeg skal altså have en dyne over mig. Sådan er vi alle så forskellige, men det kan hjælpe at holde øje med din motionsrutine, dit sengetøj, dit nattøj, hvad du indtager inden sengetid, lyset i dit soveværelse, lyden omkring dig, din beautyrutine og måske endda dine spejle, hvis du har problemer med at sove.

Nogle af de ting i din beautyrutine, der kan få indflydelse på din søvn er f.eks. hvorvidt du bader om aftenen eller om morgenen. Jeg synes personligt, det er afslappende at være i bad, så jeg kan sagtens bade om aftenen, men der er mange, der har det omvendt, og så skal man nok undgå at gå i bad om aftenen, hvis man vil sove mere roligt. Derudover kan det have betydning, hvilke produkter du bruger i badet. Friske, blomstrende og citrusdufte kan kvikke dig op, mens lavendel, vanilje og andre mere ”hyggelige og varme” dufte kan sløve dig og sikre dig en bedre søvn.

Derudover er der nogle olier, som kan have indflydelse på din søvn – f.eks. lavendel eller baldrian. Jeg har ikke selv gjort mig nogle erfaringer i forhold til lavendel, fordi jeg ikke bryder mig helt vildt om duften, men jeg har hørt (og det er vidst også bevist af nogle kloge hoveder) at lavendel virker beroligende. Effekten kan opnås ved at duppe lidt i tindingerne eller sprøjte det på puden. Baldrian er også et naturmiddel – mindre kendt, men et jeg har erfaringer med. Det kan både fås som en olie men også som piller (kan fås i større supermarkeder, Matas og helsekostforretninger). Jeg foretrækker (trods jeg ikke kan sluge piller) pillerne, fordi jeg så ikke skal bekymre mig om at smøre en olie direkte på huden. De virker beroligende – ligesom lavendel – og så afhjælper de søvnløshed.

Sov godt.