Du har garanteret lagt mærke til, at der ofte er en masse forskellige markeringer på dine produkter uanset om det er en shampoo, en creme eller makeup, du står med. Jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt har gået så meget op i dem tidligere, udover at jeg har vidst, de var der, men i takt med at jeg prøver at blive en mere bevidst forbruger, er det en af den slags ting, jeg føler, jeg er nødt til at få styr på, Og så kan jeg jo passende oplyse jer samtidigt!

Holdbarhed

Denne lille krukke har vi været igennem. I kan læse indlægget her. Kort sagt er det tallet skrevet i den lille krukke, der er afgørende for, hvor længe produktet kan holde sig, efter det er åbnet. Det kan være en god idé at være opmærksom på det, fordi produkter, der indeholder vand, kan danne svamp, når de kommer i kontakt med luft. Man kan gøre op med sig selv, hvor vigtigt, det er. Jeg skal i hvert fald være den første til at tilstå, at særligt min makeup får lov til at ligge længere, end mærket indikerer, det bør, hvis der ikke er nogle tegn på, at det er blevet for gammelt. Her hentyder jeg til konsistens, farveintensitet og duft.

Svanemærket og EU-blomsten  

De her mærker er nogle, som får stigende opmærksomhed lige nu, og det skyldes, at det er mærkerne, der angiver et produkts samlede miljøbelastning i hele dets levetid. For at kunne opnå et (eller begge) af disse mærker, skal produktet have en lav miljøbelastning fra råvare til produktion, brug og bortskaffelse. Derfor vil mærkerne ofte også være at se på produkter, der har en lang holdbarhed, således at færre produkter går til spilde på den måde. Samtidig er der krav til de kemikalier, der anvendes både i forhold til vores sundhed og miljø. Svanemærket er det nordiske miljømærke, hvorfor det kun er at finde på nordisk producerede produkter (mindre transport = endnu bedre for miljøet), mens EU-blomsten er det europæiske miljømærke.

Ecocert

Ecocert er en international organisation, der inspicerer produkters miljøbelastning. For at opnå mærket skal produkterne være produceret under og fra vedvarende, miljørigtige resurser, ligesom det skal være fri for hormonforstyrrende stoffer, parabener, silikone, syntetisk parfume eller farve og dyreprodukter (dog med undtagelse af naturligt producerede dyreprodukter som mælk og honning). 95% af ingredienserne skal være naturlige ingredienser, og indpakningen skal være bionedbrydelig eller genanvendelig. Dette er fælles for begge af de to Ecocert mærkninger; Ecocert Organic Cosmetic og Ecocert Natural Cosmetic. Det, der adskiller de to mærkninger, er, at Ecocert Organic Cosmetic stiller krav om, at minimum 95% af ingredienserne er plantebaserede, samt at mindst 10% af ingredienserne (målt i vægt) skal være økologiske. Ecocert Natural Cosmetic stiller krav om, at minimum 50% af ingredienserne er plantebaserede, samt at minimum 5% af ingredienserne (målt i vægt) skal være økologiske.

Astma og allergi – den blå krans 

Den velkendte blå krans er etableret i Danmark, men den har haft så meget succes, at den i dag er international. Det i sig selv er da lidt sejt, ikke? Den er stiftet af Astma-Allergi Danmark, og den skal netop vejlede forbrugere om produkter, der er allergi-sikrede. Derfor gives den til produkter, der ikke indeholder kemikalier, der baseret på forskning kan give allergi så som parfume og farvestoffer (medmindre de er nødvendige for produktets funktion som f.eks. i makeup, men selv da skal farverne leve op til de øvrige krav for at få mærket).   

Leaping bunny

I EU må man ikke teste kosmetik eller kosmetiske ingredienser på dyr, ligesom man heller ikke må importere produkter, der er testet på dyr, så på den måde er vi på sin vis sikret i forhold til de produkter, der er at finde på hylderne herhjemme. Men hvad så når vi rejser? Det er her Leaping Bunny bliver vigtig. Det er nemlig det internationalt anerkendte mærke for kosmetiske produkter, der ikke er testet på dyr, som også inkluderer at ingredienserne ikke er testet på dyr.

Not Tested on Animals

Nu er vi snart ved at være derude, hvor det bliver svært at bunde. Dette mærkat er lavet af australske, Choose Cruelty Free, og det anvendes derfor primært på australske produkter for at signalere, at de ikke er testet på dyr.

PETA’s Curelty Free

Ligesom de to forrige er PETA også en international organisation, der sætter standarder for dyrevelfærd ved at markere produkter som cruelty free. Når man opnår PETA’s Cruelty Free mærke, betyder det, at ingredienser, formularer eller det færdige produkt ikke er testet på dyr.

Vegan/vegansk

Denne har jeg også været igennem, og det kan I læse mere om her, men kort sagt betyder det, at ingen dyr er anvendt i produktionen af produktet.

Det er de mærker, jeg har kunnet finde på mine egne produkter, så det kan nemt være, jeg har udeladt nogle. Hvis der er en mærkning, jeg har glemt, må I endelig skrive til os!