Da jeg første gang fik min menstruation, var jeg svømmer, og jeg blev i den forbindelse hurtigt præsenteret for menstruationskoppen. Dengang syntes jeg, den så kæmpe stor og skræmmende ud – ”den skal jeg aldrig have noget med at gøre,” tænkte jeg.

Nogle år senere dukkede den op igen. Denne gang var det min veninde, der havde købt en. Hun var ikke begejstret og syntes ikke, den var pengene værd. Jeg stolede naturligvis på min veninde og var overbevist om, at jeg aldrig skulle i nærheden af sådan en kop.

Sidst dukkede den op i mit liv for 8 måneder siden, og denne gang kom den for at blive. I dag er jeg glad for, at jeg endelig besluttede mig for at give den en chance, og jeg kan slet ikke forestille mig at skulle leve uden den.

IMG_8828

Hvad er det?

En menstruationskop er, som navnet antyder, en kop, man sætter op ligesom en tampon. En tampon suger blodet, mens en kop opsamler det. Koppen skal derfor fjernes og tømmes for blod, hvorefter den kan genbruges nærmest ubegrænset.

Der findes et utal af mærker, som laver kopper i varierende størrelser og hårdheder. Den jeg har er fra OrganiCup, og den er jeg glad for. Silikonen er dejlig blød, og man mærker ikke, at man har den i.

OrganiCuppen findes i to størrelser:

A – til kvinder under 30 år som ikke har født vaginalt

B – til kvinder der har født vaginalt eller er over 30 år

Jeg skal ikke kunne sige, hvor akkurat denne skildring er, da jeg hverken er over 30 eller har født vaginalt.

IMG_8830

Hvordan bruges den?

Koppen skal foldes på midten, inden den sættes op. I den forbindelse er det vigtigt at tjekke, at koppen foldes ud, da den holdes oppe ved hjælp af et vakuum.

I begyndelsen syntes jeg selv, dette lød helt vildt besværligt, og jeg var ved at give op, men jeg er stædig som et ondt æsel, og det betalte sig. Man skal lige vænne sig til koppen, men når det først er gjort, så er det virkelig simpelt, og man mærker ikke, man har den i.

Derefter kan koppen bæres i op til 12 timer, afhængigt af hvor kraftigt man bløder, hvorefter den tages ud, tømmes i toilettet, vaskes og genindsættes.

Når perioden er færdig, bør koppen koges for at dræbe alle bakterier.

 

Hvorfor skifte mine tamponer og bind ud?

  • Bedre for miljøet da de kan benyttes igennem længere tid. På den måde mindskes mængden af affald.
  • Billigere på lang sigt da den samme kop kan benyttes længe.
  • Bedre for kroppen da den ikke indeholder skadelige stoffer som f.eks. parfume.
  • Da den opsamler i stedet for at suge, udtørrer den ikke området på samme måde som bind og særligt tamponer gør, hvilket især kan være en fordel for dem, der bløder meget lidt, og som oplever, at det kan være smertefuldt at benytte tamponer.
  • Den har en større kapacitet end tamponer, og skal skiftes sjældnere end bind og tamponer, hvilket især kan være en fordel for dem, der bløder kraftigt og føler, at de skal gå på toilettet hele tiden.

 

Vær varsom

  • Hvis du er sart, skal du gøre op med dig selv, om en menstruationskop vil være noget for dig. Den opsamler blod, og du står selv for at tømme den. Det kan være en beskidt fornøjelse
  • En stor engangsudgift sammenlignet med bind og tamponer.
  • Ligesom med alt nyt tager tilvænning tid (og tålmodighed).
  • Brug frarådes hvis man har spiral (en gynækolog kan vejlede i den forbindelse)

OrganiCup kan købes online her, hvor du også kan finde information om fysiske butikker, der forhandler den. Koppen koster 179 kr.