Alle, der kender mig, ved, at jeg er glad for læbestift. Sådan virkelig glad. Det er der mange andre, knap så beauty interesserede, der ikke er, og jeg får tit kommentaren ”jojo, men det er jo rigtig flot til dig. DU kan bære det. Det kan mange andre bare ikke” og det er simpelthen noget pjat. ALLE med læber kan bære læbestift. Bum. Sådan er det. Jovist er det ikke alle, der kan bære en mørk blå læbestift, og det er heller ikke alle, der har interesse i at have skrigrød på, når de skal til tandlægen, men hvis man vil, så kan man.

Det første skridt på vejen er sjovt nok at kigge på sin hud. Hvilken tone har huden? Her er kun tre muligheder; kold, varm og neutral, men det kan alligevel godt være svært.

 

Den kolde hudtone

Den kolde hudtone er often beskrevet som havende tydlige blå blodårer eller et rødligt/blåligt skær til huden. Det er også ofte os med den kolde tone, der bliver solskoldet, inden vi bliver brune. Har man denne kolde hudtone, så kan man med fordel gå efter læbestifter, der har samme undertone – altså oftest dem med blålig/lilla kold undertone. Det gælder så både når man skal vælge røde, pink og nude læbestifter. Man kan også med fordel gå efter lidt mørkere farver, der virkelig vil ”poppe” mod den lyse hud, mens lysere farver kan gå lidt i et med huden og få en til at se livløs ud.

 

Den varme hudtone

Den varme hudtone bliver beskrevet som gullig, gylden og oliven i farven. Endnu et tegn er grønlige blodårer og at man bliver solbrændt hurtigt og nemt men nærmest aldrig skoldet (heldige asner!). Det giver nok næsten sig selv, men folk med denne hudtone kan med fordel gå efter læbestifter med samme undertone – altså farver med en rødlig/orange undertone. De mørke farver kan godt være lidt for meget, mens de med en varmere undertone nemmere kan bære de lidt lysere farver.

 

Den neutrale hudtone

Den neutrale hudtone har lidt af begge dele. Bliver måske solskoldet men kan også godt blive solbrændt, kan både bære sølv og guld smykker og har generelt nemt ved at finde farver, der passer hudtonen. Hudtonen her er måske svær at kende, men når den er ”fundet,” så er valget nemt, for hvis man er helt neutral kan man med fordel vælge frit. Er man lidt mere den ene vej end den anden, så kan man jo bevæge sig mere over i de kolde eller varme farver.

 

Til sidst vil jeg minde jer om, at det ER svært. Selv for mig. Man skulle tro, at man ikke kan eje nogle hundrede læbestifter (ja, det er et problem.. a story for another day!) uden at have fuldstændig styr på det, men sådan er det ikke. Jeg har nogle i min samling, som jeg styrer udenom, fordi jeg har ramt forkert. Det kan dog undgås. Det er gået op for mig, at jeg shopper læbestifter med øjnene, og det er jo dumt, når det skal på læberne! Det er nemlig ikke bare sådan, at dem, der er pæne ved første øjekast, også er dem, der passer til mine eller dine læber. F.eks. er neutrale, brune læbestifter oftest ikke voldsomt pæne, men de klæder mig altså bedre end de lyserøde, fordi de meget kolde og lyse lyserøde mod min kolde hud godt kan få mig til at ligne et lig. De mere kraftige lyserøde fremhæver det røde i min hud, så jeg kommer til at ligne en gris. Det har taget mig årevis at lære, for de lyserøde nudes er bare pænere end de brune, synes jeg. Men de er altså oftest ikke pæne på mig. Så mit tip til jer er at starte med én læbestift. Hvis den klæder dig, så find en, der ligner den men måske afviger en nuance eller to, og sådan kan man opbygge en stor, men sikker og god samling af læbestifter, der passer én.

 

Husk også at hvis du synes, en farve er pæn (og pæn på!), så behøver du ikke følge nogle regler. Den her guide er kun til dem, der i forvejen føler sig usikre på læbestifter. Jeg har farver i min samling, der typisk ikke ville passe med min hudfarve, men jeg elsker dem, og jeg rocker dem!