Nu skrev jeg jo for lidt tid siden om, hvordan jeg havde levet parfumefrit i en måned. Da jeg første gang tjekkede produkter for parfume, var der en del produkter, der ikke decideret angav ”parfum/parfume/fragrance” på indholdslisten, men i stedet var produkterne spækket med en masse æteriske olier. Det fik mig til at tænke.. Ofte er der angivet, at et produkt indeholder ”æteriske olier,” men hvad søren betyder det lige? Og hvad betyder det for os og vores sundhed? Nu hvor parfume ofte bliver angrebet som noget, man skal holde sig fra, betyder det så, at alt duft er no-go? Jeg var nødt til at suse hjem og google, for diskussionen er interessant, og selvom I kan finde informationerne på Google, så vil jeg i dag nørde lidt, og dele min nye viden med jer – det kunne jo være, der sad nogle derude, der, ligesom mig, synes, at det er en jungle at finde rundt i, hvad vi må og ikke må.

Hvad er æteriske olier?

Æteriske olier er olier i koncentreret form, der stammer fra planter. Det kunne f.eks. være rosenolie, appelsinolie eller lavendelolie, som alle er meget kendte i beautyverden. De udvindes direkte fra planten gennem presning og en række kemiske reaktioner, der opløser planten. Disse olier er, i denne meget koncentrerede form, enormt farlige for huden og kan forårsage udslæt og andre reaktioner, og de skal derfor blandes op med vand eller andre olier. De andre olier er vegetabilske olier såsom argan olie, jojobaolie og mandelolie, som vi også kender fra beautyverden.

 

Er det sikkert at bruge æteriske olier i kosmetik?

Efter et hurtigt kig rundt i mit badeværelse, tillader jeg mig at konstatere, at det bliver noget nær umuligt at finde et produkt, der indeholder æteriske olier (eller essential oils på engelsk), som ikke også indeholder vand – ergo skulle vi være sikrede på dét punkt, men hvis du, ligesom jeg, synes, det er sjovt at nørde lidt eller bare synes, at diskussionen er interessant, kan du roligt læse videre.

Olierne anbefales ikke til parfumeallergikere, fordi de er enormt svære at finde i deres naturlige form. Det vil sige, når vi læser bag på vores shampoo, der indeholder ”essential oils” så er denne olie ofte allerede blandet op, og vi kan som forbrugere ikke se med hvad. Det er et problem, da de 26 stoffer, der af EU er advaret imod som allergifremkaldende stoffer, ofte er nogle af dem, man i kosmetikverden blander æteriske olier op med, og så er olierne jo pludseligt ikke bedre end parfume, medmindre de altså foreligger i deres helt naturlige form kun opblandet med vand eller ”sikre” stoffer som ren vegetabilsk olie.

 

Hvorfor bruge tid på æteriske olier?

Ja, det er da et godt spørgsmål, når nu de i deres reneste form er decideret farlige, og man derfor er nødt til at fortynde dem. Der må da være en grund til, at man så alligevel bruger dem, ikke? Det er der også! Ikke alene afgiver de naturlige dufte, som vi især kender fra rose og lavendel, men de kan også have en række andre fordele. Jeg vil naturligvis ikke gennemgå dem alle i detaljer her, men en hurtig googlesøgning kan afklare en bestemt olie for dig, hvis du skulle ønske det. Lavendelolie kan f.eks. hjælpe beroligende på beskadiget hud, rosenolie fugter huden og anbefales også mod eksem, og te træ olie har en rensende effekt f.eks. på fedtet hud med tendens til akne. Derudover bruges æteriske olier også ofte i spa-produkter eller dufteprodukter til hjemmet, og det er der også fordele ved. Her kan lavendel bl.a. hjælpe kroppen med at slappe af, og den har således en afstressende effekt, der kan afhjælpe søvnproblemer, mens rosenolie ved indånding kan hjælpe mod mavesmerter.

 

Alt i alt..

Er der både fordele og ulemper ved æteriske olier. De kan, ligesom alt andet, ved kontakt med huden give allergi, og det er forskelligt, hvor meget eller lidt der skal til. Er man allergiker, vil jeg helt undgå olierne eller forsøge at finde dem i deres naturlige form, hvor de enten er fortyndet med vand eller en vegetabilsk olie.

Til slut vil jeg lige minde alle om, at jeg har fundet alle informationer gennem Google, og særligt denne side var hjælpsom. Jeg er jo hverken læge, professor eller farmaceut, og derfor vil jeg anbefale, at man kontakter en læge, hvis man oplever problemer med brugen af et produkt, der indeholder æteriske olier, eller man ønsker at forsøge sig med æteriske olier trods allergi, for det kan være stærke sager, man har med at gøre.