Category: Natur og helse

UpCircle cinnamon & ginger chai sæbebar

UpCircle er et mærke, jeg er stødt på i min søgen efter bæredygtige og miljøvenlige produkter. Det lever UpCirle op til ved at bruge biprodukter, kaffegrums, frugtsten og te, fra ander industrier til deres produkter – det er da i den grad miljøvenligt. De er plantebaserede og tester ikke på dyr. Den yderste indpakning er pap, glas eller aluminium, der kan genanvendes, og kun hvor det er strengt nødvendigt bruger de plastic til deres låg. Det er virkelig en filosofi, jeg godt kan lide.

Jeg har testet en sæbebar, der alene er pakket ind i en lille papæske uden plastic – det er noget, jeg ellers synes kan være svært at finde. Sæbebaren, der genanvender te, der er brugt til chaisirup, er økologisk, naturlig, vegansk og cruelty free. Ingredienserne betyder, at den dufter så lækkert – især hvis man, som jeg, er vild med chai te! Den kan bruges til en mild rens af ansigtet eller til at vaske kroppen.

UpCircle gør det så nemt for forbrugerne at se, hvad de køber ved hjælp af disse små markeringer.

Personligt bryder jeg mig ikke om at bruge sæbebarer til ansigtet – det skal nok komme en dag, men jeg er ikke heeeelt klar endnu. Derfor har jeg brugt den på kroppen, og den gør ligesom, hvad den skal, og duften.. åh! Den er så intens og krydderier. Man skal nok virkelig være til den slags krydrede krydderikombinationer. Tænk gulerodskage, krydderkage og den slags dybe, varme vinter dufte. Måske giver det ikke mening for andre end mig. Derudover indeholder sæbebaren også pink ler, der modvirker rødme og irritation, hvilket jeg tænker især er godt, hvis man ønsker at bruge den i ansigtet.

Jeg er vild med, at UpCircles produkter kan købes i Magasin. Det gør det nemt for os som forbrugere at tage bedre valg, og samtidig er prisen også konkurrencedygtig, idet den kan købes for 75 kr. Der er også en anden variant, der indeholder og dufter af fennikel og kardemomme, lyder det ikke også mega lækkert? Seriøst jeg kunne spise dem begge!

Aesop Herbal Deodorant

Indlægget indeholder affiliate links.

I dag skal det handle om et produkt fra et mærke, jeg længe har beundret og samtidig været lidt intimideret af. Aesop er mærket med de gamle brune apotekerflasker og neutrale mærkater. Det er stilet, det er flot, og så er produkterne tilmed kendt for at være rigtig gode. Aesop er 100% vegansk. Det er ikke billigt – særligt ikke fordi det sjældent er på tilbud. Jeg ved ikke, om det skyldes mærkets filosofi, eller det simpelthen bare er forhandlerne, der ved, de kan sælge til fuld pris og derfor sjældent inkluderer Aesop i deres tilbud – heller ikke når der er 20% på alle varer.

Efter at have beundret mærket længe nok, besluttede jeg mig i december for, at NU, NU skulle det være, og jeg klikkede en ”Herbal Deodorant” hjem på nettet. Rimelig risky uden sådan at have duftet til den, for Aesop er også kendt for at anvende naturlige ingredienser, og som vi alle ved, kan det nogle gange dufte meget kraftigt og lidt specielt. Denne deodorant er ingen undtagelse, men den dufter heldigvis ikke dårligt. Den dufter af krydderurter, men det er ikke sådan, du skal være bange for, at folk omkring dig får lyst til italiensk mad, fordi du dufter kraftigt af basilikum. Personligt synes jeg, duften fortager sig, når man tager den på.

Det, jeg godt kan lide og som faktisk også blev afgørende for, at jeg bestilte denne deodorant, er, at den kommer i en helt almindelig sprayflaske, der ikke er under tryk. De er svære at finde, og jeg har søgt længe, for da jeg tog faget, Environmental Law (i øvrigt meget anbefalelsesværdigt hvis der skulle sidde en læser derude og være i tvivl) lærte vi, at de traditionelle trykflasker, man bruger til hårlak, tørshampoo, deodorant osv. er en af de største syndere, når det kommer til vores miljø og luftforurening. I skal ikke hænge mig op på det, for jeg har ikke sat mig yderligere ind i det, men det fik mig til at tænke, om det overhovedet var muligt at finde deodoranter, der ikke er under tryk. Roll-ons er jo også under tryk.

Generelt er jeg meget glad for, at jeg fik prøvet noget fra Aesop, men desværre tror jeg ikke, jeg kommer til at købe lige dette produkt igen. Efter en måneds brug bemærkede jeg, at jeg lugtede mere af sved end normalt, og jeg er ellers sådan en, der kan gå en uge uden bad og stadig ikke lugte af sved, så det siger ikke så lidt. Andre omkring mig synes heldigvis ikke, jeg lugtede, men I kender det sikkert selv – det er ikke rart at føle, at man lugter af sved, uanset om man så faktisk lugter eller ej. Min kæreste kan derimod nærmest ikke gå én hel dag uden at komme til at lugte, så derfor fik jeg selvfølgelig overtalt ham til også at prøve den. Vi er begge enige om, at den langt fra holder så godt som de deodoranter, vi er vant til at bruge. Det var forventeligt med min kæreste, der bruger en antiperspirant fra apoteket, men jeg bruger hvilken som helst parfumefri, der er på tilbud til 10 kr., så jeg havde forventet mere fra en deodorant til 220 kr.!!

Køb den hos Matas for 220 kr.

Urtekram kokosshampoo og -balsam til normalt hår i planteflasker

Det, der tiltalte mig ved disse var egentlig ikke så meget selve produkterne, men flaskerne de er i. Flaskerne er nemlig lavet af planter. At jeg primært var interesseret i flaskerne kommer til udtryk i, at jeg har taget dem med kokos, hvor der tydeligt står, de er til normalt hår. Mit hår kan vist aldrig bare klassificeres som normalt. Det er tyndt, fint og skandinavisk, og det har altid behov for fugt. Men jeg fik mine planteflasker, og jeg elsker alt, der indeholder kokos, så i det mindste kører det for mig.

Kokosduften er ikke sådan en ’The Body Shop’-kokosduft, der er virkelig gennemtrængende. Jeg havde engang body butteren på til personalemøde, og min chef spurgte, om der var nogle, der havde drukket piña colada eller været i solarium, inden de kom. Nok om det. Duften på disse er mere sådan kokosvand-agtig, og det kan jeg faktisk godt lide, fordi den slet ikke er gennemtrængende men mere frisk, og så bliver den heller ikke hængende på samme måde, som den syntetiske kokosduft, vi kender så godt. Det er bare lige til information for de, der måske bliver skræmt væk af, at der står, de indeholder kokos. I kan roligt købe dem, selvom I ikke er de største kokosfans.

Jeg vil dog kun anbefale dem til de, der faktisk har normalt hår. Nu er det jo hverken Urtekram eller produkternes skyld, at jeg blev så opstemt af flaskerne, at jeg tog dem til normalt hår, men de har ikke lige været det, som mit hår har brug for. Der er ikke noget galt med produkterne. Mit hår vaskes rent og blankt, og jeg synes også, det holder sig rent i flere dage efter vask, hvilket for mig ofte afhænger af min shampoo. Shampooen skummer rigtig lækkert op, og den er faktisk lidt tykkere og mere luksuriøs, end jeg havde forventet. Derfor er de altså de helt ideelle produkter for normalt hår – de gør jo det, de skal, så hvad mere kan man forvente? Altså medmindre man kan lide en vedhængende duft i håret.

Problemet er bare at ovenstående hårtype (altså min) simpelthen skal have noget fugt – og især nu hvor solens stråler også virker udtørrende. Jeg brugte produkterne i nogle uger uden at opleve manglen på fugt, men det er blevet tiltagende mere elektrisk, og det er jo et af tegnene på, at håret mangler fugt.

Flaskerne fungerer, som vi kender dem. En høj, slank flaske med skruelåg der kan trykkes ned og åbnes i den ene side. Produkterne flyder let ud af flaskerne, og det er ikke til at sige, at der er tale om et ”nyt” flaskedesign, hvor flaskerne er lavet af planter, medmindre man ved det (eller læser på dem, selvfølgelig). De føles som plastik og er hverken blødere eller glattere at røre ved.

Urtekram forhandles i Føtex og andre større supermarkeder, det er ofte på tilbud men ellers er normalprisen 50 kr. pr. stk., hvilket jeg synes er en ganske fair pris, når man tager planteflaskerne og det høje indhold af økologiske ingredienser i betragtning.

Genbrugsrondeller

Det er ved at være noget tid siden, jeg skrev et indlæg om, hvordan vores forbrugsvaner påvirker miljøet. Jeg skrev, at jeg ville prøve at ændre mine vaner og derved mindske mit fodspor på miljøet. Første skridt på vejen (i min beauty rutine) har været at anskaffe mig disse genbrugsrondeller, som man kan bruge i stedet for vatrondeller. De er bedre for miljøet, fordi vi mindsker affaldet og brugen af plastik, men samtidig skulle de også være bedre for os, fordi de vatrondeller, vi oftest finder i supermarkeder og lignende, kan indeholde plastik. Det tror jeg ikke, der er mange, der er klar over.

Jeg må nok indrømme, at jeg var noget skeptisk fra start. Det svarer jo til at bruge en gammel t-shirt eller et halstørklæde til at fjerne makeup, og jeg kunne forestille mig, at de bare ville absorbere produkterne fremfor at fjerne makeuppen – måske ville de endda blive plettet efter makeuppen, og sådanne pletter ville garanteret være umulige at fjerne igen.

Efter at have prøvet dem, må jeg tilstå, at jeg havde lidt ret. De absorberer nemlig produkterne, men dog ikke så hurtigt, at jeg ikke kan nå at fjerne makeuppen, før produktet er væk, og det er jo det vigtigste. Normale vatrondeller absorberer jo også produkterne, kan man sige. Med hensyn til pletterne, så oplever jeg, at de bliver plettede. Jeg startede forsigtigt ud med den mørkeste rondel, jeg har, men selv den blev misfarvet. Det er egentlig ikke som så makeup, der sidder tilbage men nærmere selve renseprodukterne. På den måde kan det sammenlignes lidt med vaskeklude, som jo også bliver plettede, men når de er vasket, betyder det jo ikke, de ikke er rene.  

Det, at de bliver plettede, gør faktisk, at jeg tænker ret meget over bakterierne på dem. Jeg ved godt, de skal rense og rengøre, men mon ikke der sidder nogle bakterier tilbage, som først går af i vask? Jeg har derfor været lidt varsom i forhold til at bruge dem igen og igen inden vask, men de gange jeg har gjort det, har jeg ikke mærket forskel, og min hud er heller ikke blevet mere uren af det. Det kan selvfølgelig løses, ved at man køber mange af dem, så man har til en hel uge/to uger/en måned ad gangen, inden man så kan vaske dem alle sammen. Det er ikke noget, der skræmmer mig helt vildt, da der findes en del produkter på markedet, som kan genbruges flere gange inden vask.

Udover at de bliver plettet i den periode, man bruger dem, så har jeg ikke oplevet nogen mærkbar forskel i forhold til almindelige vatrondeller. De kan, overraskende nok, sagtens fjerne min makeup, og jeg skal ikke bruge mere makeupfjerner, end jeg vil gøre med en almindelig vatrondel. De fungerer altså langt bedre, end jeg havde turde håbe på, og jeg er enormt positivt overrasket. Selvfølgelig er det lidt underligt på en måde at stå der og fjerne makeup med en hæklet rondel, men jeg tror ikke, det er rondellens skyld, men nærmere at jeg er vant til vat. Jeg vil også sige, at de faktisk er mindre absorberende end vat, på den måde, at man jo kan hælde produkt mellem trådene. Det er ikke helt gennemtænkt, men konceptet fungerer fint, og jeg har fået mod på at prøve flere slags rondeller. 

Hvis jeg skal nævne én ting, som bekymrer mig lidt, så er det hvor længe de reelt set vil holde. Mine er rigtig fine og hæklede, men jeg kunne godt være lidt bange for, at trådene bliver løse over tid, hvis det giver mening? Det er ikke noget, jeg har oplevet endnu, og jeg er faktisk enormt positiv omkring hvor meget gnidning, de holder til, så det er noget, jeg må bedømme over tid. Jeg er så positivt overrasket, at jeg fortsat vil bruge rondellerne – andet kan jo ikke betale sig, nu hvor jeg har købt dem, og de kan bruges igen og igen.

Jeg har købt mine hos RAA på Godsbanen i Århus. Der kan man købe 3 stk. for 40 kr., hvilket jo er noget mere end en pakke vatrondeller, men til gengæld er det bedre for miljøet, og man kan jo bruge dem igen og igen, så man når at tjene pengene hjem. Hvis man ikke lige bor i nærheden, er der ret mange steder online, hvor man kan købe lignende produkter – nogle ligner endda vatrondeller meget, idet de er sammensat af stof og ikke hæklede som mine.

Skønhedssøvn

I dag skal det handle om (skønheds)søvn. Det er måske ikke umiddelbart det mest beauty-agtige indlæg, vi nogensinde har lavet og så alligevel … Søvn er nemlig vigtigt både for at undgå at banke hovedet ned i skålen med havregryn om morgenen, for at undgå at lave små dumme ting (som i mandags hvor jeg smed en skål i skraldespanden og først fandt den der igen om aftenen), for at have energi til dagen men faktisk også for vores indre velvære, vores hud, vores hår og vores udstråling (det er jo ikke fedt at se træt ud, vel?).

 Min sovemaske er købt i Hunkemøller – de kan dog købes mange forskellige steder og kan hjælpe med at blokere for lyset, særligt her om sommeren hvor der kan komme ekstra meget naturligt lys ind i soveværelset. 

 

Hvorfor er søvn vigtigt?

Søvn er for kroppen, hvad en weekend er for sjælen – eller noget i den dur i hvert fald. Vi kender alle sammen til det der med at være udmattede fredag morgen, og den 8-timers arbejdsdag inden weekenden virker helt uoverskuelig, for vi har brug for weekend. Vi er trætte i hovederne – det er i weekenden, vi lader op.  Det gør vi også, når vi sover. Det er der, kroppen restituerer. Søvnen er vigtig i beautyøjemed, fordi der i kroppen frigives en række hormoner, mens vi sover. Sover vi for lidt, frigives der et stresshormon, som bevirker, at huden bliver dårligere til at ånde, så huden bliver tør, ligesom det nedbryder protein i huden, der gør, at huden kommer til at se ”grå” og kedelig ud. Over længere tid kan det påvirke hudens elasticitet, så den ældes hurtigere. Det samme hormon, kortisol, kan forårsage forøget hårtab, fordi kroppen narres til at tro, at den er stresset, hvis ikke vi sover. Er I stadig i tvivl om, om søvn er vigtigt? Det er selvfølgelig ikke noget, der sker på én nat, fordi du har sovet dårligt – jo, du ser måske træt ud den følgende dag, men det er altså ikke permanent. Det kan det dog blive, hvis det bliver en vane altid at sove for lidt.

Det varierer fra person til person, hvor meget søvn man skal have, men hvis du altid er træt eller får mindre end 6 timer hver nat, så er det ikke gode tegn. Det skyldes, at de gode hormoner frigives løbende over natten, og nogle af dem frigives altså først, når vi har sovet i 5 timer, så man får ikke det optimale udbytte, hvis man hver morgen står op efter kun 6 timers søvn. Vi har nok alle hørt den gyldne regel om 8 timer, og jeg har forsøgt at sætte mig lidt ind i, hvorfor man siger, vi skal sove i 8 timer. Så vidt jeg har kunnet forstå skyldes det, at ét hormon frigives inden for de første tre timer – et hormon der bevarer hudens elasticitet, så den ikke ældes for hurtigt. Dernæst frigives der et nyt hormon de følgende to timer, som beskytter huden og gør den modstandsdygtig. I de sidste tre timer reduceres kortisol-hormonet, ligesom det er der, vi slapper mest af, og mangel på de sidste tre timers søvn burde derfor kunne ses, når vi vågner for tidligt.

 

Tips til en bedre søvn

Der er rigtig mange tips derude til en bedre søvn, og jeg har næsten prøvet dem alle. Nogle mener, du skal motionere lige inden sengetid, andre mener, du skal motionere nogle timer inden. Nogle mener, du skal sove i silkesengetøj, mens andre mener, du skal sove uden noget. Nogle mener, der ikke må være spejle i soveværelset, mens andre mener, det ikke gør nogen forskel. Nogle mener, du skal ligge højt med hovedet, andre mener, du kun må sove med én pude.

Jeg vil sige, at det handler om at kende sig selv bedst. Jeg kan f.eks. ikke sove i silkesengetøj – jeg skøjter jo rundt! Mit sengetøj skal være helt hvidt og gerne bomuld, så det forstyrrer mig mindst muligt. For mig gør det ingen forskel, om jeg sætter spejlet ind i stuen natten over. Nogle nætter sover jeg med fire puder, andre nætter sover jeg med én eller slet ingen. Jeg kan bedst lide at sove køligt, men jeg skal altså have en dyne over mig. Sådan er vi alle så forskellige, men det kan hjælpe at holde øje med din motionsrutine, dit sengetøj, dit nattøj, hvad du indtager inden sengetid, lyset i dit soveværelse, lyden omkring dig, din beautyrutine og måske endda dine spejle, hvis du har problemer med at sove.

Nogle af de ting i din beautyrutine, der kan få indflydelse på din søvn er f.eks. hvorvidt du bader om aftenen eller om morgenen. Jeg synes personligt, det er afslappende at være i bad, så jeg kan sagtens bade om aftenen, men der er mange, der har det omvendt, og så skal man nok undgå at gå i bad om aftenen, hvis man vil sove mere roligt. Derudover kan det have betydning, hvilke produkter du bruger i badet. Friske, blomstrende og citrusdufte kan kvikke dig op, mens lavendel, vanilje og andre mere ”hyggelige og varme” dufte kan sløve dig og sikre dig en bedre søvn.

Derudover er der nogle olier, som kan have indflydelse på din søvn – f.eks. lavendel eller baldrian. Jeg har ikke selv gjort mig nogle erfaringer i forhold til lavendel, fordi jeg ikke bryder mig helt vildt om duften, men jeg har hørt (og det er vidst også bevist af nogle kloge hoveder) at lavendel virker beroligende. Effekten kan opnås ved at duppe lidt i tindingerne eller sprøjte det på puden. Baldrian er også et naturmiddel – mindre kendt, men et jeg har erfaringer med. Det kan både fås som en olie men også som piller (kan fås i større supermarkeder, Matas og helsekostforretninger). Jeg foretrækker (trods jeg ikke kan sluge piller) pillerne, fordi jeg så ikke skal bekymre mig om at smøre en olie direkte på huden. De virker beroligende – ligesom lavendel – og så afhjælper de søvnløshed.

Sov godt.